Enkle og billige tips til julevasken

Mange tar en ekstra grundig runde med husvask før jul, men ikke alle er like ivrige. Disse tipsene passer til deg som ønsker rengjøringstips som gjør jobben litt enklere.

Før i tiden var julevasken en stor begivenhet. Huset skulle endevendes fra gulv til tak, slik at det virkelig skinte i hver krok når julen ringte inn. Julerengjøringen kunne gjerne ta mange dager, men slik er det nok for de færreste i dag.

De fleste vil fortsatt gjerne ha det rent og pent rundt seg når julefreden senker seg, men samtidig vil vi helst at jobben skal kunne gjøres så kjapt som mulig.

Les også: Tips til billig julekalender du kan lage når vaskejobben er gjort!

Her får du våre beste tips for en enklere løsning på julevasken:

1. Vask kjøleskapet på 20 minutter

Kjøleskapet blir sannsynligvis ikke vasket så ofte som det burde, så julen er en god anledning til å rette opp i dette.

Noen vasker én hylle av gangen for ikke å la maten stå for lenge ute i romtemperatur, men ved å tømme hele kjøleskapet på én gang jobber du raskere enn når du skal åpne og lukke kjøleskapsdøren kontinuerlig for å vaske og rydde deg gjennom innholdet.

  1. Start med å tømme kjøleskapet helt. Sjekk holdbarhetsdatoen på det som står der inne, og lukt, se og smak for å finne ut om det er noe du bør kvitte deg med.
  2. Ta ut grønnsaksskuffene og vask dem godt med varmt vann. Det holder som regel med litt oppvasksåpe i vaskevannet.
  3. Vask også over hyllene. Du kan gjerne ta dem ut, slik at du kan vaske dem i oppvaskkummen med varmt vann. Bruk rengjøringsspray på vanskelige flekker inni kjøleskapet og vask så over hele kjøleskapet med en universalklut og varmt vann med litt oppvasksåpe.
  4. Avslutt med utsiden, og så er alt klart for å fylle kjøleskapet med alt det gode du skal spise i julen.

2. Fjern matfettet før julematen skaper trøbbel

Julevask: First Price skuresvamp ligger på en benk

En skuresvamp er god å ha når du må skrubbe fastbrente matrester av stekeristen.

Både kjøkkenviften og stekeovnen må jobbe hardt når julens fettrike matretter skal tilberedes, så det er fint å sørge for at begge deler er klare til dyst før julen ringes inn.

Hvordan få vekk fastbrent fett i stekeovnen?

Mange av dagens stekeovner er selvrensende med avbrenningsprogram. Med en lik pyrolyseovn er det viktig at du IKKE bruker kjemiske vaskemidler inni ovnen, da det kan ødelegge spesialbelegget.

Har du ikke en slik ovn, vasker du for hånd med ovnrens eller en blanding av oppvaskmiddel, grønnsåpe og vann for å få vekk fastbrent fett i stekeovnen. 

Hvordan vaske kjøkkenvifte-filter?

En kjøkkenvifte full av fett kan både være brannfarlig og lite effektiv.

Noen fettfiltre kan settes i oppvaskmaskinen, alternativt legger du dem i bløt i oppvaskkummen med varmt vann, oppvasksåpe og litt salmiakk. Etter en times tid skrubber du filtrene med oppvaskbørsten og skyller av.

Husk også å vaske kjøkkenviften på utsiden med en klut og varmt såpevann.

3. På tide å rense slukene

Badet vasker du forhåpentligvis på regelmessig basis, men vannlåsen og slukene vasker du kanskje ikke ukentlig?

På med gummihanskene og ned i slukene – glem heller ikke å ta en runde med kluten og skurekrem under proppen i servanten, her kan det ha festet seg mye rart gjennom året som har gått.

Toalettet inngår også i ukentlige vaskerutiner, men kanskje julen kan være en god anledning til å bytte ut den gamle toalettkosten og sette på en ny WC Frisk i skålen?

4. Vaske vinduer i minusgrader

Når solen står lavt på himmelen, blir man plutselig smertelig klar over hvor lang tid det har gått siden forrige vindusvask.

Med vinter og minusgrader tenker du kanskje at det er umulig å vaske vinduene, men det er det ikke. Det er fullt mulig å vaske vinduene også utvendig når det er kaldt, men du bør være rask, og i tillegg bør du ha litt rødsprit eller vindusspylervæske i vannet for å unngå at det fryser på hvis gradestokken kryper ned under null.

Vask først vinduene med en våt klut og dra deretter over med en nal. Vær nøye med å tørke bort dråpene som legger seg langs kanten med en tørr klut.

Når du vasker vinduene på innsiden, kan det være lurt med noen dråper fettløselig salmiakk i vaskevannet.

5. Enklere gulvvask

Julevask: First Price våtmopp, vaskebøtte og gummihansker står klart på gulvet

Foretrekker du vaskebøtte eller våtmopp? Sistnevnte er perfekt når du trenger å dra kjapt over gulvene, uten å ta en full helgevask.

Sammen vaskebøtten din har du kanskje både våtmopp og tørrmopp, men vet du når du bør velge våt vask og når du kan gå for tørre metoder?

Tørrmopping er en god metode når du skal fjerne tørt smuss. Ofte vil det være nok å tørrmoppe på soverom, kontoret, stuen og andre oppholdsrom. Du kan også bruke den til å fjerne rusk og rask på gulvet før du vasker med våtmoppen, omtrent som du ville brukt en støvsuger eller et feiebrett.

Norges Astma- og Allergiforbund anbefaler at du bruker tørre renholdsmetoder de stedene der det er mulig. Årsakene til dette er blant annet at fuktige gulv gir gode vekstforhold for sopp og bakterier, og at en rekke rengjøringsmidler kan gi allergiske reaksjoner.

Likevel hender det at det er nødvendig å gi gulvet en runde med våtmoppen. Tørrmoppen egner seg for eksempel ikke til å vaske på steder der det er flekker eller hvis du har sølt noe vått.

Hvis du velger First Price våtmopp til engangsbruk, får du en mopp som er fuktig nok til at den binder til seg smuss, men tørr nok til at du unngår at det samler seg væske på gulvet ditt.

Hvis du ser flekker du må fjerne, bruker du bare foten til å legge litt press på moppen akkurat over flekken. Bruk eventuelt en klut med grønnsåpevann hvis flekken ikke vil løsne.

6. Feire jul på hytta? Vask dette

Skal du tilbringe julen på hytta, kan det være greit å ta en liten vask der også i forkant av ferien. Du vil jo helst ikke bruke romjula til å vaske høstferiens matsøl vekk fra kjøleskapshyllene?

Likevel er det lov å gjøre det litt enkelt. Det skal tross alt være mest kos å komme på hytta.

Bruk tipsene du fikk over for å rengjøre bad og kjøkken, og gled deg over at du kanskje har et mindre areal å vaske på hytta enn hjemme. Dra så moppen over gulvet der det trengs, tenn noen stearinlys, sett på julemusikken, len deg tilbake i sofaen og ny julefreden på hytta.

Til sist: Tips til deg med vaskeangst

Julevask med First Price vindusnal, vaskebøtte, gummihansker, våtmopp, skuresvamp og oppvaskmiddelMed vaskeprodukter fra First Price får du en billig, men like effektiv julevask.

Hvis du er blant dem som får litt panikk når du hører snakk om julerengjøring, har vi et godt tips: Dropp storrengjøringen og vask heller litt hver dag.

Det beste er å holde det rent gjennom hele året, og det føles ikke like voldsomt hvis du setter av et kvarter hver dag i stedet for å vaske fra morgen til kveld én dag i uken eller oftere.

Kanskje kan alle i familie få sine egne oppgaver som skal gjøres før jul? Jobben føles tross alt mye mer overkommelig hvis man deler litt på den.

Relaterte artikler