Dette er den billigste julemiddagen du kan lage

Det er fullt mulig å invitere til en billig, men likevel flott julefeiring. Denne oversikten viser deg hvilken julemiddag som koster minst å servere, men også hvordan du får laget den dyreste juleretten litt billigere.

Juletradisjoner er noe av det beste vi vet. Lukten av pinnekjøtt som brer seg gjennom huset, lyden av sprø svor som popper i stekeovnen og ikke minst den populære, altfor mektige riskremen i etterkant av et mettende julemåltid.

Sannsynligvis vet de fleste av oss allerede hva vi skal spise på bestemte dager i løpet av julehøytiden, mens andre fortsatt er åpne for forslag. Stadig flere ber om tips til billigere julemat – det kan være enten fordi man har behov for, eller bare et ønske om å bruke litt mindre penger på mat.

Enten du foretrekker ribbe, pinnekjøtt, lutefisk eller juletorsk, kan First Price hjelpe deg med å gjøre julen enda billigere.

 

Den billigste julemiddagen

For å finne ut av hva som er det billigste alternativet i butikkhylla foran deg, bør du alltid ta utgangspunkt i kiloprisen der det er oppgitt. Det gjør det enklere å sammenligne tilsvarende produkter når disse selges i forskjellige størrelser på pakningen.

Her har vi tatt utgangspunkt i prisene på First Price-produkter i slutten av november 2021, for å gi deg en oversikt over hva de klassiske julemiddagene normalt sett koster å lage. Det tas forbehold om at dette kan endre seg hvis noen av de aktuelle produktene blir enda billigere i ukene før jul, når butikkene ofte senker prisene på populære juleprodukter. First Price vil i uansett tilfelle være det billigste alternativet i den aktuelle butikken du handler i.

 

FP juletorsk_750x450.jpg

Billigst: Juletorsk

Det er ikke så mange igjen av dem som spiser torsk på julaften, men ellers i julen er det likevel mange som foretrekker fisk på tallerken. Det vanligste tilbehøret til juletorsk er mandelpoteter, gulrøtter og sandefjordsmør, men ertepuré er også et populært alternativ. First Price torskefilet får du til rundt 25 kr per porsjon (Beregne 200 gram torsk per gjest)

 

FP lutefisk_750x450.jpg

Nest billigst: Lutefisk

Lutefisk er også en aldrende tradisjon, men fortsatt populær i førjulstiden og romjulen. Sammen med lutefisken serverer vi oftest lutefiskbacon, mandelpoteter, ertepuré og hjemmelaget sennepssaus. First Price lutefisk får du normalt til rundt 40 kr per porsjon, da beregner vi 500 gram lutefisk per gjest.

 

 

FP julebord_750x450.jpg

 

Litt dyrere: Juleribbe med tilbehør

Svineribbe med medisterkaker er den mest populære middagen på julaften, men de fleste av oss spiser det flere ganger i løpet av desember. Sosisser eller julepølse er også et vanlig tilbehør, som regel sammen med mandelpoteter, tyttebær, surkål eller rødkål. Ribbe alene får du for rundt 35 kr per porsjon (vi beregner 350 gram), mens sosisser ligger på rundt 10 kr per gjest (for 100 gram).

 

Dyrest: Pinnekjøtt med vossakorv

Ikke la tittelen skremme deg. Selv om pinnekjøtt riktig nok har den høyeste kiloprisen blant julematen, får du med First Price røkt eller urøkt pinnekjøtt en porsjon med 400 gram pinnekjøtt og 100 gram First Price vossakorv for rundt 105 kr i slutten av november. Det er en god del billigere enn andre alternativer – så det er mulig å spare penger også her ved å se på kiloprisen når du handler.

 

FP riskrem_750x450.jpg

Riskrem-oppskrift og porsjonsberegning

Uansett hvilken av julemiddagene du foretrekker, synes mange å være enige om at riskrem er den beste juledesserten. Den er i alle fall enkel å lage! Alt du trenger er risgrøt og kremfløte, samt rød saft til sausen. Har du ikke tid eller lyst til å lage risgrøten fra bunnen av, fungerer det like bra å kjøpe ferdiglaget. Med First Price risgrøt er det nok til en ekstra stor porsjon å sette ut til nissen, også!

 

Oppskrift på riskrem (4 porsjoner)

  • 500 gram risgrøt
  • 3 dl kremfløte
  • 1 ts vaniljesukker

 

Slik gjør du:

  1. Hvis du vil ha rød saus, koker du opp 4 dl rød saft, 3 dl vann og 1 ss potetmel under omrøring. Når sausen har tyknet, setter du den til avkjøling. Den skal være kald ved servering.
  2. Ha vaniljesukker i kremfløten og pisk til krem.
  3. Bland inn grøt forsiktig frem til riskremen får ønsket konsistens.

 

Relaterte artikler