Slik lager du en billig og bra 17.mai-frokost

Endelig kan vi slå på stortromma og feire 17. mai på ordentlig vis igjen! Vi viser deg hvordan du kan invitere familie og venner på festfrokost – uten å tømme lommeboka.

Etter to år med pandemi og besøksrestriksjoner på nasjonaldagen, er det nok mange som gleder seg til å rope ekstra høyt «hurra» i år!

Uroligheter i Europa kombinert med høyere strøm- og matvarepriser, gjør imidlertid at flere kjenner på at festbudsjettet kanskje ikke strekker helt til. Velger du smart, får du mye mer for pengene enn du kanskje tror!

 

17.mai-frokost på budsjett

Det vanligste å servere til mat på 17. mai, og kanskje også det enkleste å gjøre klart i forkant, er koldtbord. For voksne gjester er spekemat, eggerøre og potetsalat ofte populære alternativer – og ingen sier vel «nei» til pølse og is til frokost for de yngste på barnas dag?

 

Her er noen tips til hva som kan stå på 17.mai-menyen:

  • Et enkelt spekefat med for eksempel spekeskinke, fårepølse og morrpølse
  • Eggerøre (se oppskrift lenger ned i artikkelen)
  • Nystekte baguetter og rundstykker
  • Røkelaks
  • Potetsalat og italiensk salat
  • Kylling- og pastasalat (tips: Bruk First Price hel grillet kylling)
  • Karbonadekaker med stekt løk
  • Wienerpølser til barna
  • Oppskåret frukt (f.eks melon) og jordbær
  • Et grønt fat med salat, agurkskiver og paprika
  • Eple- og appelsinjuice, eller brus/saft

 

 

Tips: Lag eggerøre med fløte

17 mai_frokost_750x450.png

17. mai-buffeten er frokost, lunsj og dessert på samme tid! First Price har et bredt utvalg produkter du enkelt kan servere på den store dagen.

 

Er det en dag eggerøren kan være ekstra fløyelsmyk, er det vel på selveste nasjonaldagen? Et tips som hjelper deg å få den ekstra myke konsistensen, er å ta eggerøren av platen litt tidligere enn du kanskje tror – den skal fortsatt se litt bløt ut. Det er også viktig å være tålmodig og ikke bruke for sterk varme underveis. Denne oppskriften holder til 6-8 porsjoner:

 

Ekstra myk eggerøre til 17. mai

  • 12 First Price egg
  • 12 ss kremfløte
  • 6 ss First Price margarin
  • Gressløk

 

Slik gjør du:

  1. Pisk lett sammen egg og kremfløte i en bolle.
  2. Varm opp en stekepanne eller medium kjele på middels varme.
  3. Ha i smøret og la det smelte noe før du heller i resten av røren. Det er viktig at eggerøren varmes sakte opp, bruk en slikkepott til å snu forsiktig på eggerøren underveis, så ikke den brenner seg.
  4. Ta stekepannen av platen før eggerøren har stivnet helt. Fortsett å røre forsiktig med slikkepotten mens du smaker til med salt, pepper og gressløk.

 

Slik får du en billig feiring
Et annet, enda billigere alternativ, er å be gjestene ta med seg en rett hver, slik at alle bidrar til koldtbordet. Store, mektige kaker er ofte flott å se på – men helt ærlig, hvor ofte har du ikke sett at gjestene forsyner seg med et lite stykke av ren høflighet, selv om de egentlig er ganske mette? Det eneste vi med sikkerhet vet at vi kommer til å forsyne oss flere ganger av på 17. mai er is (iallfall hvis solen skinner) – så sørg i stedet for å ha et lite utvalg i fryseren, så er desserten også i boks.

 

 

First Price vil alltid være det billigste alternativet hos KIWI, Meny, Spar, Joker, Nærbutikken og Bunnpris. Det betyr på ingen måte at First Price er et dårligere alternativ enn de dyrere variantene – se bare på alle gangene våre produkter er kåret til best i test.   

 

Sunne produkter fra First Price er også like sunne som dyrere produkter, se gjerne hva klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør sier om First Price laks, egg og karbonadedeig her.