Det å ha et sunt og variert kosthold trenger ikke være dyrt. Med god planlegging og ved å velge billigere alternativer, kan du fint lage hverdagsmiddager som oppfyller Helsedirektoratets kostråd – og ikke koster noe mer enn 400 kroner i uken.
En variert middagsmeny bør inneholde mye grønnsaker, fisk, magre kjøttprodukter og grove kornprodukter. Her har vi satt opp et eksempel på en ukemeny med fem hverdagsmiddager basert på First Price-produkter, hvorav to av rettene inneholder fisk, én kylling, én suppe og én vegetarmiddag.
Billig og like bra
Ukemenyen foreslår First Price-produkter der dette er tilgjengelig. Hvis du er blant de som tror at First Price er billigere fordi produktene inneholder mye salt, vann, sukker eller annet som ikke er sunt, må du gjerne lese denne artikkelen. Her bekrefter klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør blant annet at First Price-fiskefileter er like sunne som andre fiskefileter. Her finner du også en oversikt over hvilke First Price-produkter som er kåret til best i test.
Dermed finner vi ingen grunn til ikke å dele fem billige og gode middagstips med First Price:
Mandag: Torskefilet med ertepuré og ovnsbakte grønnsaker
4 porsjoner
Du trenger:
600 g poteter
400 g First Price gulrøtter
Nøytral olje
Salt og pepper
400 g First Price torskefilet i blokk
200 g First Price frosne erter
1 ss myk margarin
Slik gjør du:
- Sett ovnen på 200 grader. Vask potetene og skrell gulrøttene før du skjærer dem i jevne staver og båter. Spre det utover i en stor ildfast form smurt med olje. Tilsett litt olje over grønnsakene og krydre godt med salt og pepper. Stek i 20-30 minutter og vend rundt på bitene et par ganger i løpet av steketiden. Det er også mulig å koke eller dampe gulrøttene i biter hvis du heller foretrekker dette.
- Stek torskefileten med skinnsiden ned (altså den siden der skinnet satt tidligere), til den har fått en gyllen stekeskorpe. Dette tar cirka 8 min. Krydre med salt og pepper.
- Kok opp ertene med nok vann så det dekker ertene og en klype salt. Hell deretter av vannet og kjør ertene sammen med margarinen i en stavmikser til puré. Ha ertepureen tilbake i kasserollen, smak til med salt og pepper og hold puréen varm. Har du ikke stavmikser, kan du også mose ertepuréen med en gaffel.
Tirsdag: Gulrotsuppe med ristet sjampinjong og hvitløksbaguetter
4 porsjoner
Du trenger:
1 gul løk
600 g First Price gulrøtter
1 potet
8 dl utblandet grønnsaksbuljong
6 stk First Price sjampinjonger
1 ss myk margarin
Salt og pepper
First Price hvitløksbaguetter
2 dl crème fraîche
Slik gjør du:
- Rens løken og skrell gulrøttene og poteten. Del løken og grønnsakene i grove biter og ha over i en kjele.
- Ha i grønnsaksbuljong og kok opp. La det småkoke under lokk til gulrøttene er myke, cirka 20 minutter.
- Varm opp stekepannen. Del sjampinjong i tynne skiver og legg den oppi den varme stekepannen. La den hvile i pannen i et par minutter før du rister lett på pannen. Når soppen har væsket seg ferdig og blitt tørr igjen, tilsetter du margarinen. Vend soppen inn i margarinen, den er ferdig når den er gyllen. Dryss gjerne litt salt og pepper over før servering.
- Stek hvitløksbaguetter etter anvisningen på pakken.
- Kjør suppen glatt med en stavmikser. Tilsett crème fraîche og bland det godt inn, smak til med salt og pepper. Topp suppen med ristet sjampinjong ved servering.
Onsdag: Hverdagspizza
1 langpanne
Du trenger:
Hjemmelaget pizzadeig
1 glass pizzasaus
3-4 First Price sjampinjonger
1 First Price rød paprika
En halv pakke First Price cherrytomater
En halv pose First Price Revet topping
Valgfritt: Frisk basilikum eller ruccula som topping
Slik gjør du:
- Lag pizzadeig og følg hevetiden som er oppgitt i oppskriften du velger.
- Sett stekeovnen på 240 grader.
- Kjevle ut pizzadeigen så den passer i en langpanne, og fordel pizzasaus tynt utover.
- Del sjampinjong i tynne skiver, paprika i staver og cherrytomater i båter. Spre det utover pizzabunnen og dryss over revet topping.
- Stek pizzaen midt i ovnen i cirka 15 min, til toppingen er gyllen.
- Topp gjerne pizzaen med frisk basilikum og ruccula ved servering hvis du ønsker det.
Torsdag: Kremet pasta med laks og erter
4 porsjoner
Du trenger:
400 g First Price spagetti
150 g First Price frosne erter
1 ss nøytral olje til steking
500 g First Price laksefilet
3 dl crème fraîche
Salt, pepper og sitronsaft
Slik gjør du:
- Kok opp vann til pastaen. Ha deretter spagettien oppi kasserollen, og kok som anvist på pakken. Ha i ertene når det er 3 minutter igjen av koketiden.
- Varm opp en stekepanne til middels varme og ha i olje. Stek laksefiletene på begge sider, 2-3 minutter på hver side, krydre med salt og pepper. Skru av pannen og la laksen hvile noen minutter før servering.
- Når pastaen og ertene er ferdigkokt, heller du av kokevannet og rører inn crème fraîche. Smak til med salt og pepper, og gjerne friske urter hvis du har. Topp med stekte laksefileter.
Fredag: Kyllingtaco med mango- og avokadosalat
4 porsjoner
Du trenger:
400 g First Price kyllingkjøttdeig
1 pakke First Price kryddermiks
Crispisalat
1 First Price rød paprika
En halv pakke First Price cherrytomater
1 First Price avokado
1 boks First Price mais
2 pakker First Price tortilla
En halv pakke First Price revet topping
1 glass First Price tacosaus medium
Slik gjør du:
- Varm opp stekepannen og stek kyllingkjøttdeig til den er gjennomstekt. Bland inn tacokrydder etter anvisning på pakken og la kjøttet småputre så smakene setter seg.
- Vask og kutt salat, paprika, tomater og avokado i passende biter, blant alt sammen i en salatbolle sammen med maisen. Du kan også servere det enkeltvis i små boller hvis du foretrekker det.
- Varm opp tortilla etter anvisning på pakken. Sett frem en skål med revet topping, tacosaus og salatblanding. God helg!
400 g First Price Torksefilet | 2 pk med First Price rød paprika |
7 stk poteter | 1 pk First Price cherrytomater |
1 pk First Price frosne erter | 400 g First Price kyllingkjøttdeig |
1 pk First Price gulrøtter | 1 pk First Price tacokrydder |
1 pk First Price spaghetti | 2 pk First Price tortilla |
4x125 First Price laksefilet | 1 stk First Price avokado |
2 stk Crème Fraîche | 1 bok First Price mais |
1 gul løk | 1 pk Crispisalat |
1 pk grønnsaksbuljong | 1 glass First Price tacosaus |
250 g First Price sjampinjonger | 1 pk First Price revet topping |
1 pk First Price hvitløksbaguetter |
Totalkostnaden er basert på priser hentet fra Meny.no i august 2021. Vi tar forbehold om at senere prisendringer kan påvirke totalbeløpet. Det antas at man allerede har basisvarer som margarin, matolje, salt og pepper hjemme.