Disse tiltakene er gjort for å redusere belastningen på miljøet

First Price jobber hele tiden aktivt for å redusere fotavtrykket på miljøet. Her er noen av tiltakene vi har gjort de siste årene.

For First Price er det viktig å ta ansvar og bidra til en mer bærekraftig, sunnere og renere verden. Vi har jobbet mye med dette de siste årene, og selv om vi ikke er i mål ennå, føler vi at vi er på god vei.

Vi var blant annet tidlig ute med å fjerne plasten i bomullspinnene, og ved å droppe flerpakninger med tunfisk og champignon, har vi redusert plastforbruket betydelig.

Våren 2019 signerte vi Plastløftet i regi av Grønn Punkt Norge. Det innebærer at også First Price har forpliktet seg til å øke bruken av resirkulert plast, unngå unødvendig bruk av plast, og designe emballasje for gjenvinning.

Her kan du lese om hvilke endringer First Price har gjort de siste årene:

Bomullspinner uten plast

EU vedtok i 2019 et direktiv som forbyr en rekke engangsplastprodukter (SUP-direktivet). Dette forbudet trer i kraft 3. juli 2021 og omfatter blant annet plast i bomullspinner. Vi har imidlertid jobbet lenge for å redusere plastforsøpling, og allerede i 2017 fjernet vi plastpinnene i First Price Bomullspinner. Dette er pinner som ofte havner i toalettet i stedet for i søpla etter bruk, og det å erstatte dem med papp er derfor et viktig bidrag for å redusere forsøpling og mengden plast i havet.

Vakuumpakket kjøttdeig og karbonadedeig

I 2020 kom både kjøttdeig og karbonadedeig i ny vakuumpakket forpakning. Med dette tiltaket har fyllingsgraden økt fra 34 til 65 prosent, og det betyr både at vi har behov for mindre emballasje og at det er plass til flere pakker under transport.

Beregnet ut fra salgstallene i 2019 tilsvarer endringene omtrent 100 færre lastebiler per år og 80 tonn mindre bølgepapp. Den nye emballasjen gir også plassbesparelse i butikk, i kjøleskapet og i fryseren hjemme.

Svanemerkede batterier

Batterier inneholder metaller og kjemikalier som omdannes til elektrisk energi. Tidligere var det vanlig med tungmetallene bly, kadmium og kvikksølv i batteriene. Alle First Price batterier er svanemerkede. Batteriene overholder svanens strenge krav til innhold av tungmetaller. De har god batterikapasitet - som gir lengre levetid og lavere råvareforbruk.

Svanemerket er det offisielle nordiske miljømerket. Merket stiller miljøkrav til produktet i et livssyklusperspektiv, fra uttak av råvarer, under produksjon, i bruk og som avfall. Svanemerket garanterer at produktet er blant de minst miljøbelastede innenfor den aktuelle produktgruppen, og står for redusert klimabelastning, bærekraftig ressursbruk og en giftfri hverdag.

I tillegg til Svanemerket, har vi på First Price batterier byttet til en ren kartongemballasje, noe som gir en årlig plastreduksjon på nesten fem tonn.

MCS-sertifisert tunfisk uten plastemballasje

First Price har fjernet plastemballasjen på tunfiskboksene ved å gå over fra dobbel til enkel forpakning. Beregnet ut fra salgsvolumet for 2019 bidrar dette til at vi har kuttet 1,3 tonn plast per år.

Dette er likevel ikke det eneste bærekraftige endringen First Price har gjort når det gjelder tunfisk. Vi har også endret til MSC-sertifisert tunfisk. Det innebærer at MSC garanterer at tunfisken kommer fra bærekraftig fiske. MSC-merket brukes på villfanget sjømat som kan spores helt tilbake til et MSC-sertifisert bærekraftig fiskeri. Disse fiskeriene fisker på levedyktig fiskebestand, sørger for at det er godt med fisk igjen i havet og passer på å ivareta livsmiljøet i havet.

Champignon uten plastemballasje

First Price har også gått over fra å tilby champignon i trepakning til i stedet å selge disse enkeltvis. Det betyr at vi kunne droppe hele plastemballasjen rundt produktet, som innebærer en plastbesparelse på 4,2 tonn per år.

Rainforest Alliance-sertifisert sjokolade og pulverkaffe

De små smakfulle Orange Cakes med appelsinfyll og sjokoladetrekk fra First Price er populære. Nå er denne kakefavoritten gjort enda mer bærekraftig ved at vi har endret til Rainforest Alliance-sertifisert sjokolade.

Rainforest Alliance er en internasjonal ideell organisasjon som jobber i skjæringspunktet mellom næringsliv, jordbruk og skog. Målet er å gjøre bærekraftig virksomhet til den nye normalen. Rainforest Alliance jobber for å beskytte skogene, forbedre levebrødene til bønder og skogssamfunn, fremme deres menneskerettigheter og redusere klimakrisen. Tidligere var UTZ-sertifisering mest kjent her i Norge, men de to merkeordningene har slått seg sammen og bruker nå Rainforest Alliance-merket i stedet.

Også First Price pulverkaffe er Rainforest Alliance-sertifisert.

Fairtrade-sertifisert te

First Price Earl Grey Tea er Fairtrade-sertifisert. Fairtrade er verdens mest kjente og anerkjente sertifisering og merkeordning for rettferdig handel, som bidrar til et mer bærekraftig jordbruk og bedre liv for bønder og arbeidere i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

First Price Egg

Alle butikksolgte egg fra First Price kommer fra frittgående høner. Dette skal også gjelde alle egg som brukes som ingredienser i våre øvrige produkter innen utgangen av 2025.

Mindre plast rundt gummihanskene

Det skal ikke så mye til for å gjøre en forskjell! First Price Gummihansker fikk redusert plastmengde i emballasjen, et tiltak som har gitt en årlig besparelse av plast på over 300 kilo.

Skuresvamp med tynnere emballasje

På First Price Skuresvamp har vi redusert tykkelsen på emballasjen med 20 prosent. Det gir en årlig plastbesparelse på 370,5 kilo. I tillegg er skuresiden av svampen nå laget med 50 prosent mindre plast, og den plasten som benyttes er resirkulert.

Nye glass for agurk og rødbeter

Ved å endre designet på glassene med rødbeter i skiver og agurk i skiver, får vi pakket flere av disse per pall ut til butikkene, noe som betyr at lastebilene frakter mindre luft per tur.

FSC®-sertifisert papp og papir-produkter

First Price Tørkerull økonomi og First Price Toalettpapir økonomi har nå fått FSC®-merket, som sikrer at papiret i produktene stammer fra bærekraftig skogdrift. Det samme gjør First Price pappkopper og papptallerkener, sistnevnte er i tillegg Svanemerket.

Alle nye og eksisterende papir og trevirkeprodukter fra First Price skal innen utgangen av 2022 være sertifisert i henhold til FSC®, PEFC eller Svanen, eller bestå av resirkulert materiale. Det skal ikke brukes råvarer som stammer fra tropisk tømmer i noen produkter.

Svanemerkede servietter

First Price buffetservietter er Svanemerket. For at servietter skal få dette merket, må de holde høy kvalitet og bestå av råvarer fra bærekraftig skogbruk eller resirkulert papir. De må være laget med bruk av mindre energi (mindre CO2-utslipp), og det er strenge krav til alle kjemikalier som brukes i produksjonen.

Svanemerkede antikklys

First Price Antikklys er laget av fornybar stearin, og har derfor fått Svanemerket. Stearin er laget av fornybare råvarer som planteoljer eller annet fett. I motsetning til parafinlys som er laget av olje, frigjøres det ikke ekstra CO2 når du brenner stearinlys. Parafinlys lages av olje, som er en ikke-fornybar ressurs. Palmeolje er også forbudt å bruke i svanemerkede lys.

Forbedrede produkter til kropp og hår

First Price pleieprodukter (Shampoo, Balsam, Dusjgele og Håndsåpe) kom i nye og forbedrede versjoner i 2021. Vi har justert reseptene for å fase ut potensielt allergifremkallende stoffer som benzophenone og bronopol.

Mikroplast

Ingen av våre First Price rengjøringsmidler, oppvaskmidler, tøyvaskemidler, kjemikalier og kosmetikk/kroppspleie inneholder mikroplast.

Palmeolje

Ingen av matproduktene til First Price inneholder palmeolje.

Relaterte artikler