First Price stiller seg bak myndighetenes kostholdsråd, og har derfor valgt å redusere mengden sukker og salt i mange av våre produkter.
Vi syns også det er viktig å tilby et godt utvalg av produkter med Nøkkelhullet, slik at det blir enklere for deg som forbruker å ta sunnere valg.
I gjennomsnitt spiser vi i Norge omtrent ti gram salt hver dag, og omtrent en tredjedel av dette kommer fra industribearbeidet mat. Helsemyndighetene har satt som mål å redusere saltinntaket i befolkningen med 30 prosent innen 2025, og dette er First Price med på gjennom Saltpartnerskapet.
Alle First Price-produkter, lansert siden 2016, er i henhold til helsemyndighetenes saltmål - eller lavere.
Disse First Price produktene har blitt enda sunnere:
First Price Kjøttdeig med grønnsaker
Kostrådene fra norske helsemyndigheter sier at man skal begrense mengden rødt kjøtt. I 2022 lanserte First Price Kjøttdeig med grønnsaker, som inneholder 50/50 kjøttdeig og grønnskaker.
Med First Price kjøttdeig med 50 prosent grønnsaker kan du halvere andelen rødt kjøtt - uten å endre på middagsmenyen. Samtidig øker du andelen grønnsaker, begge deler er positive grep for et mer bærekraftig kosthold og bedre helse.
First Price Makrell i tomat
Siden Saltpartnerskapet ble inngått, har First Price redusert saltmengden makrell i tomat med hele 23 prosent. Mens saltinnholdet tidligere var 1,3 gram per 100 gram, er det i dag ett gram per 100 gram, som er i henhold til saltmålet for denne produktkategorien.
First Price Bringebærsyltetøy
I 2018 relanserte First Price jordbær-, bringebær- og tyttebærsyltetøy med mindre tilsatt sukker, som et ledd i målsetningen vår om å bidra til en bedre folkehelse. Mengden tilsatt sukker er redusert med 15 prosent i First Price Bringebærsyltetøy, og syltetøyet inneholder nå 37 prosent tilsatt sukker.
First Price Jordbærsyltetøy
For høyt sukkerinntak øker risikoen for overvekt, fedme og livsstilsrelaterte sykdommer. First Price ønsker å bidra til bedre folkehelse ved å redusere sukkerinnholdet i en rekke produkter, og har blant annet redusert mengden tilsatt sukker i First Price Jordbærsyltetøy med 15 prosent. Tidligere inneholdt First Price Jordbærsyltetøy 44 prosent tilsatt sukker, mens det nå inneholder 37 prosent.
First Price Tyttebærsyltetøy
Litt søtt tyttebærsyltetøy er godt til mange forskjellige retter, men vi ønsker ikke at den gode smaken skal føre til for mye sukker i hverdagen. First Price har derfor redusert mengden tilsatt sukker tyttebærsyltetøy med ti prosent. Tidligere inneholdt First Price Tyttebærsyltetøy 43 prosent tilsatt sukker, mens mengden nå er redusert til 39 prosent.
First Price Sjokopålegg
Du er ikke alene om du elsker sjokoladepålegg, og nå har vi gjort First Price sjokopålegg litt mindre usunt. Vi har redusert mengden tilsatt sukker i sjokoladepålegget med 33 prosent, og det inneholder nå 36 gram tilsatt sukker per 100 gram pålegg, mot 53,5 gram tidligere.
First Price Nøttepålegg
Det er mange som liker litt søtt på brødskiven. Etter at vi reduserte mengden tilsatt sukker i First Price nøttepålegg fra 51,2 til 34 gram per 100 gram, kan du spise pålegget med litt bedre samvittighet. Dette tilsvarer en reduksjon av tilsatt sukker på 34 prosent.
First Price Fiskepinner
Fiskepinner er en middagsfavoritt i mange familier, og for First Price er det viktig at dette skal være en middagsrett du kan velge med god samvittighet. Fiskepinnene oppfyller også nøkkelhullskravene. Et viktig ledd for å gjøre First Price Fiskepinner enda sunnere, har vært å redusere saltmengden. Mengden salt i fiskepinnene er redusert fra 1 til 0,7 prosent, noe som tilsvarer en reduksjon på 30 prosent.
First Price Sursild
Nordmenn spiser langt mer salt enn anbefalt. For mye salt fører til økt blodtrykk, noe som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer. First Price jobber derfor aktivt med å redusere saltbruken så mye som mulig, og First Price Sursild er et av produktene vi har endret oppskriften på. Tidligere inneholdt sursilden 3,9 gram salt per 100 gram, mens saltmengden nå er nede i 1,4 gram per 100 gram sursild.
First Price Ovnsbakt leverpostei
Vi har også redusert saltmengden i First Price Ovnsbakt leverpostei med 11 prosent. Leverposteien inneholder nå 1,6 prosent salt.
First Price Fårepølse
Spekemat skal være salt og godt, men for helsen er det viktig at kjøttet ikke inneholder mer salt enn det trenger. Vi har derfor redusert saltinnholdet i First Price Fårepølse med 18 prosent, og samtidig beholdt den samme gode smaken. First Price Fårepølse inneholder nå 1,6 prosent salt per 100 gram, noe som er innenfor saltmålet.
First Price Morrpølse
Saltpartnerskapet er et samarbeid mellom Helsedirektoratet og virksomheter i matvareindustrien, servicebransjen, forskningsmiljøet, interesseorganisasjoner og bransje- og næringsorganisasjoner. Sammen har vi som mål å redusere saltinntaket i Norge med 30 prosent. Et skritt på riktig vei har for oss vært å redusere saltinnholdet i First Price Morrpølse. Morrpølsen inneholder nå 4,8 prosent salt, mot 5,7 tidligere, noe som tilsvarer en reduksjon av saltinnholdet på 16 prosent. Dette er også lavere enn saltmålet som er satt for spekepølser.
First Price Kjøttboller
Vi har redusert saltinnholdet i mange av First Price-produktene det siste året, og et av disse er First Price Kjøttboller. Saltmengden er redusert med 20 prosent, noe som betyr at kjøttbollene nå inneholder 1,6 gram salt per 100 gram, i henhold til saltmålet.
First Price Taco kryddermix
Vi nordmenn spiser mye taco. Taco-fredagen er godt innarbeidet i mange hjem, men det er heller ikke uvanlig å spise tex-mex flere dager i uken. Det er derfor viktig at kryddermixen ikke inneholder mer salt enn nødvendig. Vi har nå redusert saltmengden i
First Price Taco kryddermix med 40 prosent, slik at den er i henhold til saltkravet fra Saltpartnerskapet.
First Price Husholdningssaft og Appelsinsaft
Sukkerrike matvarer øker risikoen for overvekt, fedme og livsstilsrelaterte sykdommer. First Price ønsker å bidra til god folkehelse og har derfor igangsatt arbeidet med å redusere sukkerinnholdet i en rekke produkter. Blant annet har vi gjort en betydelig sukkerreduksjon på våre saftvarianter, og sukkerinnholdet i både husholdningssaft og appelsinsaft er redusert med hele 30 prosent.
I starten opplevde vi at mange skuffede kunder tok kontakt da husholdningssaften hadde endret smak. Det har lært oss at større reduksjoner på smaks¬fremmende ¬komponenter som sukker bør gjøres gradvis og over lengre tid for å imøtekomme forbrukernes preferanser. Heldigvis har den nye smaken nå blitt «den nye normalen» over tid.
First Price Lettbrus
Er du glad i brus, kan det å bytte fra sukkerholdig til sukkerfri brus ha stor betydning for helsen din. I dag får du kjøpt både First Price Cola, brus med appelsinsmak og brus med fruktsmak uten tilsatt sukker. Med et større utvalg blir det enda lettere å velge sukkerfri brus.
First Price Müsli
Müsli er å finne på mange frokostbord. Noen spiser den med melk, noen med yoghurt og andre har frokost- og lunsjfavoritter som inneholder müsli. Det at müslien er sunn er derfor viktig, og vi har sørget for at First Price Müsli er utviklet i henhold til nøkkelhullskravene.
First Price Kyllingfilet
Nøkkelhullet er en offentlig merkeordning for sunnere matvarer, og ved å velge nøkkelhullmerkede produkter, spiser du mindre fett, sukker og salt og mer fiber og fullkorn. Dette er dermed gode valg for helsen. Kylling er sunn mat som kan brukes på mange måter, og når du kjøper First Price Kyllingfilet, vet du at du får et produkt som oppfyller nøkkelhullskravene.
First Price Fiskekaker
Hvis du ser etter en god og sunn fiskemiddag, er det smart å se etter nøkkelhullet på pakken. Dette merket gjør det enklere å lete seg frem til matvarer som er sunne. First Price Fiskekaker er et av våre nøkkelhullsmerkede middagsprodukter du kan velge mellom.
First Price Fiskeboller
First Price Fiskeboller er utviklet i henhold til nøkkelhullskravene, og du vil derfor finne det lille nøkkelhullet på emballasjen. Ved å velge produkter med nøkkelhull, vet du at du får i deg et produkt som er bra for helsen din.
First Price Kurvertbrød
I 2020 solgte vi nesten en halv million First Price kuvertbrød. Samtidig har vi redusert saltinnholdet fra 1,5 gram til 0,93 gram per 100 gram vare, noe som er en reduksjon på hele 38 prosent og betyr 267 kilo mindre salt i året.
First Price Hvitløksbaguetter
Også hvitløksbaguettene er populære, med over 3,5 millioner solgte dobbeltpakker i 2020. Det betyr at dette er et av våre mest solgte produkter, og det har lenge blitt jobbet med å se på hvilke muligheter vi har for å gjøre små «sunne» endringer uten at det går på bekostning av smak og opplevd kvalitet. Første justering er i utgangspunktet en ganske beskjeden saltreduksjon, men som likevel utgjør ca. 1,3 tonn mindre salt i året.
First Price Saltstenger
I 2020 ble det kjøpt mer snacks og snop enn tidligere. Vi ga samtidig First Price Saltstenger en saltreduksjon på et helt gram per 100 gram – fra 4,6 til 3,6 gram salt. Det betyr en saltreduksjon på 700 kg i året, kun fra saltstengene.
First Price Pastasaus
I 2018 ble både saltinnhold og sukkerinnhold redusert. Saltinnholdet ble redusert fra 1,5 g til 0,6 g per 100 g, og sukkerinnholdet ble redusert fra 3 til 0 g per 100 g.