Er First Price-brød ultraprosessert?

Verken First Price Kneipp eller First Price Loff er ultraprosesserte brød. Men hva er egentlig forskjellen på prosessert og ultraprosessert mat?

Akkurat som brødene du selv baker hjemme, er First Price kneipp og loff per definisjon prosessert mat, men ikke ultraprosessert.  

Lurer du på hva som er forskjellen på uprosessert, prosessert og ultraprosessert? 

Dette er NOVA-klassifiseringen

Begrepene stammer fra NOVA-klassifiseringen, som deler mat inn i ulike kategorier:

Gruppe 1: Ubehandlet eller minimalt prosessert mat. Det er råvarer som kjøtt, egg, frukt og grønt, men også mat som er tørket, most, kokt, fryst eller utsatt for andre prosesser som ikke tilfører salt, olje eller fett.

Gruppe 2:  Prosesserte ingredienser som er basert på råvarer i gruppe 1.  Dette er ingredienser som er vanlig å bruke i matlaging, for eksempel salt, sukker og smør.

Gruppe 3: Prosessert mat, basert på en kombinasjon av matvarer fra gruppe 1 og 2. Maten i gruppe 3 har ikke så mange ingredienser, som hjemmebakt brød, ost eller saltede nøtter. 

Gruppe 4: Ultraprosessert mat. Denne maten er industrielt fremstilt med flere ingredienser som ikke er vanlige på kjøkkenet hjemme, og råvarene kan ofte være omfattende bearbeidet. Eksempler på slik mat kan være margarin, brus, pølser og kjeks. 

Dette er First Price-brød laget av

First Price Kneipp er bakt av sammalt hvete, vann, hvetemel, gjær, rapsolje og salt; med andre ord ingredienser du finner hjemme i kjøkkenskapet. 

Med hvetemel, vann, rugmel, gjær, rapsolje og salt har du også det du trenger for å lage First Price Loff hjemme. 

Les også: 28 tips til billig pålegg på brød

Er ultraprosessert brød usunt?

Det at First Price-brødene inneholder få og «vanlige» ingredienser, betyr imidlertid ikke at andre fabrikkbakte brød som havner i kategorien ultraprosessert er mindre sunt å spise. 

Det kan for eksempel gjelde grovbrød med flere typer korn, eller brød med tilsetningsstoffer som bidrar til bedre bakeevne, holdbarhet og luftig bakst.  

Melbehandlingsmiddel E300 askorbinsyre (C-vitamin) blir tilsatt for at melet skal få god bakeevne. Askorbinsyre er også tilsatt melet vi bruker når vi baker hjemme. For å hindre uønsket bakterievekst og bedre holdbarheten i brødene, kan det brukes surhetsregulerende middel. 

Selv om mye av den usunne maten vi spiser riktig nok havner i denne kategorien, handler begrepet «ultraprosessert mat» i hovedsak om antall ingredienser og produksjonsmetode, ikke næringsinnhold. 

Se etter Nøkkelhullet

Ultraprosessert mat har fått mye oppmerksomhet i det siste. Forskere og ernæringseksperter er enige om at mye av maten som havner i denne kategorien er usunn, men samtidig at definisjonen i noen tilfeller ikke treffer godt nok – som når vi snakker om vanlig, grovt brød.  

De nye, nordiske kostholdsanbefalingene som kom i 2023 sier ikke noe om ultraprosessert mat, det vil trolig heller ikke de nye, norske kostholdsrådene som er ventet i 2024 gjøre. 

Det enkleste og beste du kan gjøre, er å først og fremst velge brød etter grovhetsskalaen og nøkkelhullmerket. Se etter brød med mer fiber og mindre salt, uavhengig av om brødet er ultraprosessert eller ikke.

Les også: Slik finner du ut hvor First Price produseres

Relaterte artikler