Hvordan redusere matsvinn: 9 smarte tips

Kaster du maten når holdbarhetsdatoen er passert? Eller ender du alltid opp med å lage mer mat enn familien trenger? Her er rådene til deg som vil spare både penger og miljøet.

Hvert år kaster vi mer enn 400 000 tonn spiselig mat i Norge, og husholdningene står ifølge Matvett for over halvparten av dette. Store mengder bakervarer, frukt, grønnsaker og middagsrester havner i avfallet hver eneste dag. Det å redusere matsvinnet hjemme på kjøkkenet er et viktig skritt i riktig retning.

Dette kaster vi mest av:

• Måltidsrester fra gryter og tallerkener
• Frukt og grønt
• Brød og bakervarer
• Ferske kjøtt- og fiskevarer
• Meieriprodukter
(kilde: Matvett.no)

Det er mange små grep du kan ta som gjør en stor forskjell. Her får du våre ni beste tips for å unngå matsvinn:

1. Kjøp uperfekt frukt og grønnsaker

Vi har nok en tendens til å lete etter de fineste eksemplarene når vi plukker frukt og grønt i butikken. Men det at frukten eller grønnsaken ikke følger standardmål, har ingen betydning for smak og kvalitet. First Price har i mange år solgt frukt og grønt som skiller seg ut når det gjelder form og størrelse, og ved å kjøpe disse produktene, hjelper du oss med å redusere matsvinn. Ta også gjerne med deg en singel banan hvis du ser det.

2. Lag riktig mengde mat

Prøv å sett av tid på søndagen til å lage en matplan for den kommende uken. Dette gjør det enklere å unngå å kjøpe mer enn du trenger, men også å bruke opp grønnsaker og andre råvarer som ofte blir «til overs». Ved å kjøpe billigere økonomipakninger av de matvarene du trenger kan du spare penger, men husk å fryse ned det du ikke bruker der og da. På den måten unngår du at råvarene blir dårlige og må kastes.

Forsøk så å lage akkurat så mye mat som du eller familien din trenger. Måltidsrester fra gryter og tallerkener er det vi kaster aller mest av her i landet, men det er lett å unngå hvis du tilbereder en passende porsjon til hver.

3. Spis middagsrester til lunsj

Noen ganger blir det likevel rester, men ikke la denne havne i søppelbøtta. Middagen smaker ofte like godt dagen etter, og middagsrester kan fungere helt ypperlig som matpakke både for barn og voksne.

Du kan selvfølgelig spise den samme middagsretten til lunsj, men det er heller ikke noe i veien for å lage en wrap av tacorestene, ha kjøtt og grønnsaksrester i en salat eller hva med å lage en omelett av det som ligger igjen i grytene? Her er det bare å bruke fantasien.

4. Ikke kast brødet

First price brød

Brød er en av matvarene vi kaster mest av, så her gjelder det å planlegge litt bedre. Hvis du vet at familien spiser lite brød, kan det være smart å kjøpe brød som er i mindre størrelse. Dette er også supert hvis dere liker forskjellige typer brød. Det er også smart å fryse ned halve brød eller brød i skiver, så unngår du at det blir tørt.

Skulle det likevel bli tørt, er det ikke noe problem å gi det nytt liv. Ha litt vann på skorpen og legg det i varm ovn et par minutter. Når du tar det ut, smaker og føles det ferskt igjen. Brødrister er også en super løsning!

Du kan også bruke tørt brød til hjemmelagde krutonger, arme riddere, brødpudding eller ha det i suppen.

5. Pakk og merk rester i kjøleskapet godt

Riktig oppbevaring av mat er viktig når du vil unngå matsvinn. Ved å pakke inn maten riktig kan du sikre lang holdbarhet, og plast er fremdeles det materialet som sikrer at matvarene holder seg best.

Pakk grønnsakene godt inn i plast før du legger dem i kjøleskapet, så holder de seg friske og fine lenger. Tette bokser og fryseposer er perfekt for oppbevaring av mat.
Husk også å merke bokser med rester du vil ta vare på med innhold og dato. Det kan være lett å glemme en anonym boks det ikke står noe på, spesielt hvis det er noe du putter i fryseren.

6. Ikke se deg blind på datomerkingen

Legg merke til hva det står på datomerkingen, for dette har betydning for hvordan du skal forholde deg til datoen.

Hvis det står «Best før» på pakningen, betyr datoen at dette er så lenge matvaren holder seg uten at kvaliteten reduseres vesentlig. Her er det bare å se, lukte og smake seg frem, og det er ingenting i veien for å spise maten selv om datoen er passert.

«Siste forbruksdato» brukes ved merking av lett bedervelig mat som fersk kylling, kjøtt og fisk. Disse produktene bør ikke spises etter siste forbruksdato da det kan utvikles mikroorganismer i maten som kan gjøre deg syk.

7. Ikke kjøp for mye frukt og grønt

Frukt og grønt er ferskvare, så pass på at du ikke kjøper for mye av gangen. Husk ellers at «godt moden» bare betyr mer smak og ikke at frukten eller grønnsakene er dårlige.

Har du frukt du ikke kommer til å spise, er det likevel ingen grunn til å kaste det. Det er kjempefint å fryse ned brune bananer og overmoden frukt i biter og bruke dem i smoothie og bakst senere. Litt bløte tomater og slappe grønnsaker passer perfekt i sauser, supper og gryter, og den dvaske salaten kan bli helt fin igjen hvis du gir den et lite isbad.

8. Se, lukt og smak på meieriprodukter

Ofte er både mat og drikke bra lenge etter at «Best før»-datoen er passert, og dette gjelder også meieriprodukter. Husk dessuten at du ikke blir syk av å se, lukte og smake på varene som har gått ut på dato.

Start med å se om du kan se mugg eller andre endringer på maten. Har den forandret utseende eller farge, eller ser den like fin ut? Lukt så om den lukter råttent, gjæret eller surt, men husk at vakuumpakket mat alltid lukter litt rart når du åpner pakningen. Hvis det ikke er noe å si på verken lukt eller utseende, kan du smake på produktet. Smaker det som normalt eller har det en bismak?

Hvis rømmen eller fløten viser seg å være sur, kan den fortsatt brukes i for eksempel vaffelrøre eller pannekakerøre. Meieriprodukter kan også fryses hvis det viser seg at du har kjøpt mer enn du trenger.

9. Ha orden i kjøleskapet

Det er mye lettere å ta vare på maten du kjøper hvis du har orden i kjøleskapet. Legg kjøtt, fisk og andre lett bedervelige matvarer nederst, der det som regel er kaldest. Glass med sauser og dressinger kan gjerne plasseres øverst, og samle alt pålegget i en hylle. Melk og juice kan stå i døren hvis du er flink til å holde den lukket, og frukt og grønt legger du i grønnsaksskuffen hvis du har det. Sjekk gjerne ut kjøleskapskartet fra Matvett.no.

Sørg ellers for å ha enkel tilgang til de matvarene som snart går ut på dato eller har kort holdbarhet, og unngå å sette varm mat rett inn i kjøleskapet. Da vil temperaturen stige. Avkjøl derfor eventuelle rester du vil ta vare på før du setter dem i kjøleskapet.
Temperaturen i kjøleskapet bør ligge på mellom to og fire grader. Legg gjerne inn et termometer slik at det er lettere å holde kontroll på temperaturen.

 

Relaterte artikler