10 tips til billig studentmat

Med smart planlegging og prisbevisste valg kan du kose deg med billig studentmat – uten å måtte leve på nudler og knekkebrød hver dag.

Ser vi bort fra utgifter til bolig, bruker en student mesteparten av pengene sine på mat. I motsetning til boliglånet eller husleien, er imidlertid matbudsjettet noe du i større grad kan påvirke selv fra uke til uke.

Her har vi satt sammen en liste over råvarer det er lurt å alltid ha på kjøkkenet, og tips til enkle retter og middagstips til deg som er student. På den måten er billig studentmat alltid innen rekkevidde.

Råvarer til billig studentmat

1. Havregryn

Havregryn er 100 prosent fullkorn og inneholder mye kostfiber. Det gjør at mat med havre metter godt og lenge. 

Havregryn er både billig og lett anvendelig. Bruk det til å lage havregrøt til frokost, en mettende og fiberrik smoothie til lunsj, eller bland havregryn inn i kjøttdeigen hvis du lager kjøttkaker. På den måten får du mer smak, samtidig som du sparer penger på å bruke mindre kjøtt.

Se oppskrift: Proteinrik havregrøt med bær

2. Pasta

Pastasalat med First Price Fusilli

Pasta er kanskje en klassiker i et studentkosthold, men da ofte uten annet tilbehør enn tomatketchup. 

Med First Price-pasta har du nok pasta til flere studentmiddager fremover, for eksempel til en pastasalat med laks, kremet pasta med laks og erter eller klassikeren pasta bolognese med First Price pastasaus.

3. Egg

Egg er den magiske ingrediensen som kan gjøre nesten hva som helst til en god og næringsrik frokost, lunsj eller middag. Du finner egg i flere størrelser og prisklasser i butikkhyllene. Det eneste som skiller First Price egg fra dyrere egg er størrelsen – innholdet er det samme. 

Se oppskrift: Proteinrik lunsjsalat med egg 

4. Nudler

Med mindre du allerede har levd på nudler hver dag det siste halvåret, kan nudler godt stå på menyen en gang i mellom. Server for eksempel nudler med kylling, grønnsaker og en hjemmelaget woksaus, billig studentmat trenger ikke være næringsfattig og kjedelig! 

Se oppskrift: Proteinrik kyllingwok med grønnsaker

Chili con carne med nachos og First Price kidneybønner

5. Kidneybønner

Røde bønner er blant annet perfekt til fredagstacoen, der du kan redusere mengden kjøtt ved å blande inn bønner i tillegg. Du kan også lage en enkel chili con carne, husk at en større porsjon med gryte gjerne kan fryses ned i flere porsjoner dersom du har plass til det.

Les også: Proteinrik lunsjsalat med bønner

6. Kikerter

Kikerter inneholder mye proteiner, og er en fullverdig erstatning for kjøtt – bare mye billigere. Med kikerter kan du lage hummus, falafel og salat, eller hva med en billig og varmende høstgryte?

Les også: Billige pålegg til knekkebrød og brød

7. Uperfekte grønnsaker

Billig studentmat fra First Price

Undersøkelser gjort av Opplysningskontoret for frukt og grønt det siste året viser at nordmenn spiser stadig mindre frukt og grønt. I flere nylige mediasaker oppgir både unge studenter og etablerte voksne at prisveksten på mat den siste tiden er hovedårsaken til dette.

Da er det greit å minne om at også uperfekte grønnsaker som ikke følger standardmål smaker like godt og holder samme kvalitet som de dyrere alternativene.

First Price har i mange år solgt frukt og grønt som skiller seg ut når det gjelder form og størrelse, til butikkens laveste pris. Ved å kjøpe disse produktene, hjelper du oss også med å redusere matsvinn.

Les også: Flere tips for å redusere matsvinn

8. Suppe

Vet du hva som er så bra med suppe? At (nesten) alt går i gryta! Alle halvslappe grønnsaker kan få nytt liv i en suppebolle. Har du også litt kylling, annet kjøtt eller kikerter liggende, får du en proteinrik og billig middag basert på restemat du allerede hadde liggende hjemme. Billigere blir det ikke. 

Se oppskrift: Hjemmelaget gulrotsuppe

9. Tunfisk

Tunfisk på boks er ikke bare billig, det er også en mager til halvfet fisk som blant annet gir deg sunne omega-3-fettsyrer og er en god kilde til D-vitaminer. Tunfisk kan du både ha på brødskiva og i salaten. 

10. Hakkede tomater

Med en boks hakkede tomater i skapet har du alltid tomat tilgjengelig, uten å måtte bekymre deg for at de skal bli dårlige før du rekker å bruke de til noe. Det er også billigere med First Price hakkede tomater enn å kjøpe ferske tomater og hakke opp selv.

Du kan bruke hakkede tomater til tomatsuppe, pasta- eller pizzasaus og for eksempel ulike gryteretter. 

Se oppskrift: Enchiladas med kylling og hakkede tomater

Relaterte artikler